Jag skriver på en stor roman

11.07.2018 kl. 08:53


Mina tidigare skriverier har aldrig riktigt gett mig känslan av att jag skriver på Något Stort. Min roman Professorn är kul, jag gillar att både läsa, skriva och redigera den, men... inte är den ju en framtida klassiker. 

Härom natten hade jag svårt att sova. I huvudet mullrade min "universumroman" (fortfarande utan ett riktigt namn). Och plötsligt slog blixten ner, där var det: lösningen till det jag funderat över. Jag har nämligen prövat att skriva första scenen ett par gånger i olika perspektiv. Det funkade inte och mer skrev jag inte. Jag antog boken behövde tid. Tid fick den och en lösning fick jag. 

Nu skriver jag för hand i den större av de två anteckningsböckerna jag nyligen köpt, Midnight Steel Ultra från Paperblanks. Rösten är tydlig nu. Jag ska skriva själva boken i november har jag bestämt, men tills dess ska berättelsen ta form i min anteckningsbok.

Jag har funderat på genrer och om boken blir science-fiction eller kanske fantasy, men nu undrar jag om den inte bara är litterär. Och jag undrar om inte det här är den där stora romanen folk sägs gå omkring och bära på inom sig. För det här blir annorlunda tycker jag. Det här är större. 

Är det skillnad på romaner och stora romaner då man skriver? Vad tror ni? Bär vi alla på en stor roman?

Kommentarer (2)
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Jag tror att alla har en sorts idé inom sig som skulle kunna bli till nåt stort. Det är kanske inte så många som vågar ta tag i det och utveckla den idén. Själv skriver jag på mitt stora diktverk just nu och det är en helt annan fiilis än då jag skriver annars. Att skriva på nåt som faktiskt kan bli bra ger en ett helt annat driv, vilket ger mig mer skrivglädje.

Den stora romanen är ju också en stereotyp idé bland de finlandssvenska författarna. Liksom att den stora romanen är sättet på man blir en "äkta" finlandssvensk författare, så det kanske ligger en liten sån tankegång bakom...
Roxanna11.07.18 kl. 10:44
Jag håller med om att det nog är en helt annan drivkraft bakom då man verkligen tror på det man skriver. I mitt fall känns det nästan som att det inte spelar någon roll vad det blir av den här nya romanen så länge den blir skriven. Klart jag vill att andra ska läsa den, men just nu vill jag bara få den skriven.
13.07.18 09:49
Jag vet ärligt talat inte hur jag ska förhålla mig till det. För jag har alltid siktat på att skriva det bästa jag kan i det ögonblicket, med de verktyg jag har att arbeta med.
Däremot tror jag att vi alla bär på flera stora romaner inom oss, som bara växer i antal genom livets stilla gång och vad vi snappar upp längsmed vägen.
Jag kan inte skriva EN roman där jag behandlar mina tankar om tro, familj, samhälle, människa, kärlek, döden, livet osv....

Fast å andra sidan vet jag inte, jag har alltid gått efter vilket som helt enkelt känns roligt och meningsfullt att skriva. Jag har inte tänkt något desto längre, att jag skulle skriva en Stor Roman. Jag tror att tanken skulle vara skrämmande för mig, "det är bäst jag inte klantar till detta!"
Och så antar jag att jag borde sikta på att bli publicerad först. En katastrof i taget. :D

Vad beträffar genrer så brukar jag för egen del bara ha förberett ett svar att säga ifall någon mugglare frågar.
Nu har jag svamlat klart, men annars är det bra om du känner att detta är något stort! :) Lycka till!
Lille John11.07.18 kl. 15:39
Jag har också skrivit romaner (första utkast) som jag tyckt har varit meningsfulla i stunden. Men för mig har de flesta av dessa berättelser senare tappat gnistan. Sen skriver jag nu också på en roman som jag tror kunde bli riktigt kul att läsa, så den vill jag gärna jobba vidare med. Fast det känns ändå annorlunda med den nya romanen som jag ännu försöker skriva ner detaljerna till. Det känns som om jag måste skriva den, inte bara att jag vill. Nåja, vi får se vad det blir av alltsammans. Lycka till själv med skrivandet!
13.07.18 09:53


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer