När det spökar

26.02.2018 kl. 14:11


Det sägs att författare kan sätta sig ner och ha en konversation med sina karaktärer. Att sånt hjälper författaren att få fram berättelsen hen skriver. 

Men hur är det när man som forskare plötsligt känner att man har författaren man undersöker med sig i rummet? Att författaren som man aldrig träffat, som dog drygt tjugo år sedan, sitter och kikar en över axeln? 

Då har man liksom flow till 100% skulle jag säga. 

I dag kom jag över ett problem i min avhandling och trodde jag skulle få hjärtattack av alltsammans. Källa A sa en sak och källa B en annan, men jag hade använt källa B så gott som överallt - och till stipendieansökningar, hjälp! - och källa B var ju föråldrat i jämförelse med källa A. 

Paniken då man ser hur hela projektet faller i bitar. (Det är ju överdrivet, det går ju alltid att fixa. Men i stunden. Ja, i stunden finns det inget annat än panik.) 

Men så känner man närvaron. En värme sprider sig från hjärtat, en imaginär hand på ens axel.

Insikten: att jag har ju källa C som är författarens egna ord och utsaga. Där finns rätta svaret. Och nu kan jag i stället i min avhandling ge det slutgiltiga ordet eftersom orden är inte bara mina, utan författarens. Tack vare mina efterforskningar utomlands då jag la vantarna på sånt som få andra gjort. Tack vare en inblick i det liv och författarskap jag undersöker. 

Ja, jävlar. Det är som om författaren blivit spöke och säger sitt genom tid och rum. Hur galet det än låter. Och jag som forskare ska göra rätt för mig. Och rätt för författaren. För författarens ord är slutgiltiga i den här frågan. 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer