En doktorandsommar.

19.06.2017 kl. 13:40


Det går alltid lite extra trögt att jobba med det akademiska på sommaren. Ändå har jag gjort det nu i flera år. Som doktorand är det ju självklart att jag måste komma någon vart under sommarmånaderna. Bara för att solen skiner och folk äter glass ute i värmen betyder det inte att texten skrivs av sig själv. Under studietiden hände det också att jag tog en och annan kurs under sommaren och fick sommarstudiestöd. Kanske kom jag in i en viss rutin redan då. 

Men det är inte precis som att jag lider. Tvärtom. Min livsstil just nu betyder kanske att jag måste jobba största delen av sommaren (det är ännu lite oklart hur det blir med mina "lediga" veckor i juli), men eftersom jag är fri att ordna mina timmar och mina arbetsuppgifter som jag vill så har jag världens chans till att njuta av sommaren även mitt under arbetsdagen. Och får jag dagens jobb gjort snabbt så blir det fler timmar i solen. Och får jag inget jobb gjort alls så kan jag svära lite för mig själv och ta en ledig dag. För det är sånt man kan göra när man ordnar upp sin vardag själv. Det finns ingen som sneglar över axeln eller som protesterar om jag vill ta en glass i solen i stället för att renskriva en författares handskrivna roman. Det är inte som att någon bryr sig om jag missar min deadline på sommaren eftersom ingen riktigt kollar upp det.

Det är jag själv som måste få jobbet gjort. Det vet jag ju. Ingen annan kommer tvinga mig. Och för det mesta tycker jag att jag gör ett bra jobb. Faktiskt. Klart att prestationsångesten tar över alltid nu och då, klart att det är stressigt och jobbigt. Och man kan undra om det är värt det. Men att ordna upp min dag precis som jag själv vill. Herregud, det måste vara det bästa någonsin. Och eftersom jag vet det så kommer jag någon dag längta tillbaka till den här sommaren. Ännu en sommar i mitt liv då jag är fri att göra det jag vill med min tid. 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver:


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer