Post-doc, något för mig?

11.02.2017 kl. 15:07


Det har hänt rätt ofta de senaste två-tre åren att jag ifrågasatt mitt val att inte fortsätta forska - eller i alla fall att ha valt bort det alternativet. Jag visste genast när jag började som doktorand att det här var något jag skulle hålla på med en viss tid och sedan skulle det vara klart. Inget mer forskande, inga fler tvivel kring det akademiska. Jag är ännu inne på den linjen - när avhandlingen är klar så tänker jag söka mig till en annan bransch. Säkert något där förutsättningarna är väldigt lika de jag har nu, men definitivt utanför det akademiska. 

Men så kommer det veckor när jobbet flyter på bättre än vanligt. Eller så kommer det kommentarer, inslängda in en konversation, som om de var självklara. Tanken fastnar: kunde jag fortsätta? Post-doc, något för mig? 

Att skriva varje dag och dela min forskning med världen, att få resa världen runt och undersöka material som ingen annan undersökt förr. Att vara fri som en fågel och samtidigt erövra akademiskt territorium, en artikel efter den andra. 

Eller, hm, nä. 

Det är då jag försöker påminna mig själv hur mycket jag *inte* vill undervisa (är verkligen inte lärarmaterial), hur lite intresse jag har för presentationer och konferenser (har en scenskräck som kan slå till helt out of the blue), hur mycket tid det tar att skriva artiklar och hur jobbigt det är att inte få dem publicerade. Hur mycket tid och energi man lägger ner för en så tvivelaktig ekonomisk trygghet. Hur svårt det skulle vara att klättra vidare på karriärstegen. Och alla dessa stipendieansökningar...

Det enda jag verkligen älskar med min tid som doktorand är när jag skriver, analyserar och bearbetar mina egna skrivna ord. Och tyvärr så har jag förstått att en forskarkarriär inte bara går ut på att skriva.

Så nej, post-doc är nog knappast något för mig. Men ibland är det ändå helt bra att påminna mig om det. 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 3 med bokstäver:


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer