Nu snackar vi Sex and the City

05.02.2017 kl. 11:39


På sistone har tankarna vandrat till Sex and the City-serien. Jag har aldrig riktigt fattat det här med att folk säger "Åh, jag är SÅ Carrie". Men det är säkert för att jag är en sån Miranda. 

Serien börjar ha några år på nacken och ibland känns den nog äldre än vad den är. Carrie har ingen smartphone och appar som Tinder skulle vara helt revolutionerande för serien. 

Sen är det ju hela Mr. Big-dansen. Från och till, fram och tillbaka. Jag är inte speciellt förtjust i honom, i mina ögon har han douchebag-stämpel. Han är en sån som i dagens värld skulle skicka en dick pic mitt på natten (kanske - bara kanske - i fyllan). Och Carrie skulle fundera hela veckan "vad betyder det här?".

Jag ser framför mig hur SATC-kvinnorna sitter vid sitt brunchställe och analyserar bilden och funderar vad de skulle göra i Carries ställe. 

Samantha skulle förstås skicka en liknande bild tillbaka, Charlotte skulle ghosta killen och Miranda skulle genast skicka ett svar: "Well, that's disappointing". Sedan skulle Carrie skriva en kolumn i stil med "I couldn't help but wonder..." om såna bilder var menade som en komplimang. 

Ja, jag har väl inte mycket till övers för Carrie ibland. Hon är charmig, vild och kreativ - något jag älskar - men Mirandas rakt på sak, no bull shit-attityd har alltid varit mera min stil. 

Hur är det med er? Känner ni er som någon av SATC-karaktärerna? Håller ni med om dick pic/Mr. Big-scenariot? 

Kommentarer (1)
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Jag ser nu igenom hela serien för första gången, eftersom det ändå är en milstolpe i 2000-talets kvinnosyn. Ska börja med säsong två. Miranda är definitivt den vettigaste och mest relaterbara karaktären, och jag förstår inte heller hypen kring Mr. Big. Vissa teman känns redan daterade, bl.a. den gången Carrie pruttade framför Big för första gången och fick värsta förhållandekrisen. Vill inte tro att kvinnor idag är lika känsliga för såna löjligheter och tvånget att vara omänskligt perfekt, men kanske mina kretsar vaggar in mig i en världsbild som faktiskt inte kan tillämpas på alla.

Hursomhaver är det en intressant serie att följa, men jag är glad att jag väntade till en tid då mina kritiska glasögon är mera skärpta än någonsin, samtidigt som jag är mera öppen för olika kvinnosyner. Dessutom är det rätt avslappnande att falla in i en halvtimme av mode, systerskap och sex.
Matilda05.02.17 kl. 14:09
För min del så ser jag serien som väldigt underhållande, även om - precis som du säger - vissa teman är redan rätt så daterade. Jag tror att om man såg på SATC med sina starkaste feministiska/akademiska/kritiska glasögon på så skulle man ha en hel del att kommentera på. Men det finns ju väldigt mycket positivt också som jag hoppas och tror du kommer märka när du ser mer av serien. :)
06.02.17 13:05


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com