En gul bok

26.01.2017 kl. 13:16


Så, för nån dag sedan läste jag ut Zadie Smiths Swing Time - boken jag valt som min gula bok till finlandssvenska läsutmaningen. Det gick snabbt i början när jag läste, men kring halvvägs började motivationen dala och läsningen kändes allt jobbigare. 

Smith har varit en favorit redan länge. När jag 2008 först läste White Teeth (på svenska Vita Tänder) blev jag jätteimponerad och läste glatt vidare de andra romanerna hon kom ut med. De första tre var humoristiska, lite mer lättsmältade men - speciellt White Teeth och On Beauty - var också komplexa med hur de beskrev karaktärernas liv. Sedan läste jag NW och var kanske inte lika nöjd med den läsupplevelsen. Och nu sitter jag här med Swing Time...... Och visst är den här romanen också komplex med djupa karaktärer. Men det finns så mycket bakgrundsinformation i detaljerna som gör den rätt tungläst. Det blev jobbigare och jobbigare att läsa - kanske för att det kändes som jobb. Faktum är att Smith rör sig i samma tematiska område och litterära tradition som mitt forskningsområde, så i något skede fick jag fråga mig om jag läste hennes bok för nöjes skull eller för studiernas?

Det är en väldigt litterär bok. Det finns mycket här att hämta. Och det finns inget tvivel att Zadie Smith har blivit ett stort namn. Från hennes enorma succé med White Teeth till att hon gått från klarhet till klarhet. Men jag undrar om det inte också betytt att hon lämnat en del av humorn i sina verk bakom sig. 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 6 med bokstäver:


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com