Vart ska jag sen ta vägen?

11.01.2017 kl. 11:18


Dear Emma,

We regret to inform you that we believe your acceptance letter from Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry was lost in muggle mail sometime between 2000 and 2016. 

Please fill out the attached form for further complaints and/or comments on improvements. […]

 

Jaha. Men vad ska jag då hitta på? De flesta brukar få frågan "Vad ska du bli när du blir stor?" när de är barn och sedan igen när det är dags att välja studieinriktning. Själv sitter jag delvis ännu och filosoferar över den stora frågan, men det är liksom inte lika roligt längre när någon släkting frågar: Vad ska du göra sen?

Planen är att inte stressa för mycket över den saken. Hittills har det verkat lite som om jag bara "råkat hamna" där jag är; om man vill kan man nog hitta en röd tråd i mitt förgångna. 

Jag har kommit från ett ställe där man är "kneepi" och har bott i Åbo i några år nu, men vart bär det av sen?  

Från att ha först lärt mig engelska genom att se på Cartoon Network på tv i barnaålder så har språket aldrig på varit direkt främmande. Det var alltid ett av mina starkaste ämnen. När jag fortsatte till gymnasiet ville jag egentligen ha tre år av betänketid till vad jag skulle göra näst, men eftersom rektorn redan i välkomstorden påminde om hur viktigt det var att tänka på ens kursval inför fortsatta studier så kände jag mig lite (ganska) förargad och missledd. Fast engelska kunde jag ju alltid studera, eller hur?

Sen tog det inte länge förrän jag skrivit inträdesprov till ämnet engelska vid ÅA och var övertygad att jag inte sluppit in. Trots det fanns där plötsligt en sommardag ett tjockt brev från universitetet. 

Sen dess fortsatte det som på räls. Jag läste engelskakurser och biämnesstudier (det enda som jag känner jag verkligen valt helt själv: att läsa litteraturvetenskap som stort biämne). Det blev en kandi och en gradu eftersom jag inte vågade byta huvudämne och hej-hopp-san-sa nu ska det bli en PhD. 

Men efter det här får det vara nog. Jag sitter trots allt här med skrivardrömmar och obestämda planer... Och väntar på mitt Hogwarts-brev

Helt tragiskt är det ändå inte. Jag har en lista på de många jobb jag absolut inte kan tänka mig och listor över sånt som jag troligtvis skulle vara rätt så bra på. Sen finns ett par alternativ som skulle kunna klassas som drömjobb. Än finns det ju tid och världen hinner förändras många gånger om innan jag står utexaminerad med ännu en examen med litteraturinriktning. Så det ska bli spännande att se vart jag hamnar till näst. 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com