Årets första biofilm

09.01.2017 kl. 10:03


Första veckan i januari är förbi och tack vare trettondagen blev det ju långhelg - vilket jag tror alla som redan börjat jobba uppskattat. I Åbo verkar många ha utnyttjat det vackra vädret och varit på långpromenader eller kanske åkt i slalombacken på Hirvensalo. Jag och sambon dumpade hunden hos sambons föräldrar och passade på att shoppa, träffa vänner, äta ute och gå på bio.

Det blev bland annat plåtbröd på Pub Niska.

Lördag kväll såg vi filmen Passengers med Jennifer Lawrence och Chris Pratt i huvudrollerna. 

POSITIVT: Snyggt filmad, jag gillade kläderna (som inte var typiskt futuristiska) och blev jätteförtjust i rymdskeppet. Det var en visuellt snygg film, helt klart. Och jag förstår att många kommer tycka om den här filmen. Den har ett visst "feel good"-värde. Det satt trots allt par inne i biosalongen som suckade kärleksfullt över romantiken i berättelsen. 

Men jag och sambon var inne på samma spår. Det här var inte bästa filmen någonsin

NEGATIVT: Det verkade som om någon i Hollywood tänkt, "nu ska vi plocka ihop en film, ett romaniskt rymddrama". Resultatet blev Passengers: ett ihopplock av typiska "Hollywood-alternativ" med vita protagonister, manlig blick, mannen kan fixa vadsomhelst för att han är ingenjör, men (spoiler!) han kan inte fixa frukostmaskinen vilket betyder att han äter samma grötkub i över ett år då han inte har tillgång till premiummenyn

Speciellt aktionscenerna kändes lite som ett hommage till andra moderna sci-fi-filmer. Men allt det här är små grejer som förekommer i de flesta Hollywood-filmer. Det tog mig en dag att riktigt sätta fingret på vad som mest irriterade mig, och det var nog en slags romantisering av Stockholmssyndromet. 

Fast, (och nu blir det cyniskt,) det skulle väl tolkas som romantik. Som ett "Adam och Eva"-tema.

Sist men inte minst: Jag tror Neil deGrasse Tyson skulle ha ett eller annat att säga om filmen. 

 

Nu ska jag ta mitt analyserande någon annanstans. Ska se till att faktiskt få jobb gjort den här veckan (förra veckan not so much). 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 9 med bokstäver:


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com