Får man drömma så här stort?

01.01.2017 kl. 11:28


Gott nytt år!

Äntligen är det 2017 och jag känner att jag kan blicka framåt med en viss lättnad. 2016 var ett tungt år så jag har höga förhoppningar för det nya året. 

Däremot känns det som att 2016 förde med sig upplevelser som kommer bli en slags grogrund till vad jag vill åstadkomma under 2017. Det blev en del nya projekt under 2016, de flesta halvfärdiga i nuläget. Så det här ska bli året när jag jobbar vidare och skördar fram resultat. 

Jag har skrivit en hel del tidigare. Ett par robusta romanmanus finns redan i skrivbordslådan. Några halvfärdiga finns också. Men i höstas började en roman ta form som jag nu verkligen vill jobba vidare med. En berättelse som inte ska, inte borde, bli kvar i skrivbordslådan. Jag vill plocka fram den igen och fortsätta skriva, för den här berättelsen är inte klar.

Romanen fick sin riktiga början under Nanowrimo (jag finns där under namnet Abrandnewname), och 2016 var första gången jag inte vann utmaningen med att skriva 50 000 ord på en månad. Okej, en del av det beror på att jag befann mig på andra sidan jorden och var upptagen med att googla om ens hår kan börja mögla (det var kring 90% luftfuktighet i Trinidad), så det gick inte alltid så smidigt med skrivandet... Men nu sitter jag här och tänker på det jag vill åstadkomma under 2017: En ordentlig version av manuset. Något som inom, säg, ett par år kunde skickas in till ett förlag.

Den enda som sätter käppar i hjulen just nu är jag själv. Jantelagen finns i ryggmärgen och impostor syndrome är vardagsmat, speciellt när jag jobbar med avhandlingen. Så jag frågar mig själv rätt ofta om man faktiskt får drömma så här stort? Inte bara om en färdig roman, utan en publicerad sådan. T.o.m. en författarkarriär. 

Min osäkerhet gör att jag söker bekräftelse, men i år vill jag släppa taget om det behovet. Som när Tjorven i Saltkråkan frågar ”Gode Gud, får jag ta en tårtbit till?” och sedan själv svarar ”Jaa, det får du”. På det här viset vill jag kunna säga åt mig själv: ”Ja, du får drömma om det här”, och kanske sedan lägga till, ”Ja, det här är något du kan göra.

Med det vill jag göra 2017 det bästa skrivåret hittills. Jag vill satsa stort för jag tror jag kommer vinna på det. För vad har jag egentligen att förlora?


- Emma 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 7 med bokstäver:


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com