Mitt nya år av förändringar


Det är måndag och det är julafton på söndag. På nåt vis går det inte ihop. 

Jag tar två veckor ledigt över jul och nyår, men ännu den här veckan ska jag försöka åstadkomma något med avhandlingen. Fast faktum är att jag verkligen börjar känna mig less på den. Det är intressant, men jobbigt. Tungt att försöka tänka på helheten, svårt att inse att den så småningom borde bli klar. Rättare sagt, till sommaren. 

2018 kommer föra med sig en del förändringar. Det är stora frågetecken kring jobb, inkomst och boende. Kanske blir det helt annorlunda eller så löser det sig på ett sätt att inte särskilt mycket förändras. Jag vet inte. Vi får se. Det blir spännande. 

Det jag vet är att jag är inne i någon slags ny fas i mitt skrivande. Att skriva är magiskt och berättelserna glittrar. För fyra år sedan hade jag skrivångest. Sedan gick jag till att ha idéer och börja peta ner dem. Men nu har jag idéer som slår mig som käftsmällar och som hotar och lockar med kaos och magi om jag inte skriver ner dem, helst nu genast. Det är lite skrämmande att tänka om min livssituation ändras totalt, för vad kommer dessa käftsmällar göra åt mig då? Om jag inte har tid att skriva ner mina berättelser, kommer de lämna mig i fred och hitta någon annan eller orkar de vänta tills jag har tid igen? Om jag en gång låtit kreativiteten frodas inom mig, går det att lägga locket på? Skulle det gå att sluta? 

Jag fyllde 28 förra veckan. Mina nyår börjar alltid ett par veckor tidigare än andras. Jag är inne på ett nytt år nu. 

18.12.2017 kl. 13:54

Första måndagen i december.


Fjärde december. Tjugo dagar tills jul. Första måndagen i december. Tre hårda jobbveckor tills jullov. 

Det är igen rätt mycket jag vill hinna med. Finslipa jobb jag fixat tidigare, grovskriva största delen av nästa kapitel.

Jag dricker kaffe som blev lite väl beskt, lägger i en tesked socker till. Nu ska jag kicka igång hjärnan. 

Orka lite till. Jobba lite hårdare. Slutspurt med jul i sikte. Planer inför våren. Det är mycket på gång, mycket jag ser fram emot, mycket jag tycker om. 

04.12.2017 kl. 09:26

Jag skriver så mycket jag hinner


Jag skrev 101 fler sidor i år än i fjol på NaNoWriMo. Totalt blev det 186 sidor och det är i mina ögon en helt okej roman-längd. Som gåva till mig själv printade jag ut sidorna och la den i en fin papperskasse - jag har inte ännu någon snygg eller ens befintlig mapp att lägga sidorna i. 

Jag är verkligen nöjd med vad jag skrivit under november. Och för den som tror att jag bara satt och skrev på romanen hela månaden, ja de får "fa o kuck se". Jag visste nämligen från månadens början att jag skulle vara tvungen att ha "samarbetsförhandlingar" med mitt avhandlingsjobb, så jag gjorde samma mängd jobb men på kortare tid (och därmed frigjorde lite extra tid för kreativt skrivande). Jag har varit sabla effektiv vill jag säga. 

Men nu börjar jag bli rätt trött. Jag har en del att fixa med avhandlingen ännu innan helgen, men sedan tar jag ett par dagar med välbehövd paus.

För på måndag börjar jag skriva på nästa stora kapitel till avhandlingen. 

01.12.2017 kl. 12:30

Dag 30 #NaNoWriMo


Och så kom jag till slutet av historien. Jag blev själv förvånad, inte främst att jag faktiskt kommit upp i över 70 000 ord på en månad, men också av själva slutet. Det var något helt annat än det jag tänkt. Konstigt hur ens huvudkaraktär kan förvåna en så där på sista sidan, men hur allt ändå verkar hänga ihop, stämma överens. Galet!

Det är den sista november och jag har ett manus att redigera till våren. Jag ser redan fram emot det. Men just nu ska jag ta och fira.

30.11.2017 kl. 14:48

#dammenbrister

Ett uppehåll från mina NaNoWriMo-inlägg för att kunna säga: dammen har brustit. 

Låt det här bli början på att bryta tystnadskulturen.
Låt det här bli en chans för verklig förändring. 

Läs uppropet på: astra.fi/dammenbrister

29.11.2017 kl. 09:57

Dag 26 #NaNoWriMo


Ännu ett delmål fixat för min del. Jag är jättenöjd att jag kommit upp i 60 000 ord - det var mitt (mer ambitiösa) mål för årets NaNoWriMo. Men nu är det några dagar kvar och jag märker att jag har ungefär 10 000 ord kvar tills slutet av historien.

Så jag tror det blir mitt nya, och förhoppningsvis sista, mål för årets NaNo: att skriva klart. Och sen när det är klart ska jag glatt printa ut mina sidor och söka reda på en snygg mapp. Sedan får texten vila till efter årsskiftet. Så ja. Det blir planen. 

Dagens statistik. 

26.11.2017 kl. 15:30

Dag 23 #NaNoWriMo - 50k!


Jag kan nu med säkerhet säga att det här har varit mitt bästa NaNoWriMo-år hittills! Men, även om jag nu kom upp i 50 000 så tänker jag inte sluta förrän månaden är förbi. Jag siktar på 60 000, kanske till och med mer än det, och allra helst vill jag börja nå slutet av historien. Det är en bit kvar dit, men inte omöjligt långt.


En av de mer spännande grejerna som hänt den här veckan är att jag plötsligt slogs av en ny romanidé. Visst, jag börjar ha några på lager, men den här idén har verkligen fastnat. Jag for till sängs i tisdags och tänkte sova på saken och vaknade upp med idéer till struktur, teman och karaktärer! Så spännande! Jag hoppas kunna ge det nya projektet lite mer tankekraft sen när NaNoWriMo är förbi, jag vill gärna planera mera.

Men än är det november och jag bollar skrivande och jobb. Jag missade sista estradpoesikvällen eftersom jag brottades med migrän, men skaparglädjen finns kvar och jag försöker mitt bästa att låta idéerna ta form. 

23.11.2017 kl. 10:39

Dag 20 #NaNoWriMo


Måndag. I kväll är höstens sista estradpoesikurskväll och tills dess är det NaNoWriMo och jobb som gäller. ...Förutom att jag redan fått ihop dagens ord till NaNo, så det är ju smidigt! Nu är det bara att sitta och peta på avhandlingen några timmar... Jag jobbar just nu med tre olika avsnitt samtidigt - en bilaga, en större introduktion och ett analyskapitel - och hoppas vara någorlunda klar med allt innan jul. Det lär nog inte bli så mycket redigering som jag planerat in nu under hösten, men avhandlingen går ändå framåt så jag får bara försöka städa upp mina texter lite bättre under våren. 

Jag är lite förvånad att det ännu är november. Det har blivit en lång månad, men kanske det är precis det som behövs för att jag ska hinna med allt? Att starta varje dag med att skriva kreativt är också jättepositivt. Jag hoppas jag kan börja göra det lite oftare i vardagen också, och inte bara i november under NaNo. 

20.11.2017 kl. 10:42

Dag 13 #NaNoWriMo


I går kom jag upp i 25 000 ord, vilket betyder att jag är halvvägs i utmaningen. Däremot är jag nog inte halvvägs i historien och fastän jag försöker sikta på att ha 60 000 ord till slutet av november tror jag inte berättelsen är slut riktigt då ännu heller. Jag hoppas jag hittar tid att skriva klart sen efter månadsbytet, just nu ser det lite stressigt ut. Det hade varit kul att ha berättelsen i dess nya format klar till jul, men det kan bra hända att det sista skrivs under min julledighet eller efter årsskiftet. Nåja, inget att klaga över. Det går bra framåt och jag gillar det jag skriver, vad mer kan man önska sig? 13 dagar in i november och skrivandet och jobbet flyter på. Bra så. I kväll estradpoesi. 

13.11.2017 kl. 13:48

Dag 11 #NaNoWriMo

Det är en regnig och mörk lördag och jag försöker verkligen få ihop mina ord för i dag. Det går j ä t t e l å n g s a m t framåt. Hittills har det blivit 500 ord, men det är ju mer än ingenting.

Jag har försökt att inte hoppa runt i texten och redigera så mycket vid det här laget, det handlar ju ändå om en omskrivning och jag vill gärna få berättelsen på papper från början till slut innan jag redigerar nästa gång. 

Däremot kom jag till ett avsnitt där jag i ett tidigare skede lekte med en fras som jag övervägde som titel. Alter ego var nog alltid en arbetstitel och det kan bra hända att min nya titel Boven i dramat också är det - men åtminstone känns det som om jag något jag kan jobba med. Så alltid något. 

Fixade ett nytt omslag också. Bilden är från Unsplash och omslaget fixat med Canava. 

 

11.11.2017 kl. 16:47

Dag 9 #NaNoWriMo


Som gissat blev det lite trögare på skrivfronten under måndag-tisdag, men det verkliga skrivstoppet blev i går (onsdag). Länge sedan tankarna rört sig så långsamt, länge sedan jag inte fick sagt något annat än att 'det är för mycket nu'. Vissa dagar är sådana. Det händer. Life goes on, let's move on. 

I dag är jag pigg igen. Skriver tusen ord innan dagens jobb, känner mig bra. Skriver tusen ord till när jobbet går trögt, känner mig återhämtad. Undrar om jag kan nå fyrahundra ord till och därmed ännu en etta med tre nollor till för i dag. Kanske. Det skulle sitta fint och dagens andra kaffe piskar på hjärnan lite extra. 

09.11.2017 kl. 15:55

Dag 6 #NaNoWriMo


I dag är det mycket som står på schemat. Mycket jobb som ska avklaras och kurs i kväll och ryskakurs i morgon kväll (jag borde öva så jag inte är helt vilse sen på lektionen). I stort försöker jag bara mitt bästa att bara få ner tillräckligt många ord till NaNoWriMo för att kunna klappa mig själv på axeln och säga: "Det är okej. Det räcker."

Det är måndag morgon och snart har jag kruxat av morgonen skrivpass. Jag är uppe i 13 000 ord och hoppas på lite mer under eftermiddagens skrivpass. 

Jag skrev inte särskilt mycket om mitt nanoskrivande ifjol på sociala medier. Det blev liksom inte av när jag satt ensam på andra sidan jorden och inte visste vart berättelsen skulle ta vägen. Och sen efter att jag kommit hem igen i slutet av november så blev det inget mer skrivande alls. Jag var för trött. Nu när jag tänker tillbaka undrar jag hur hårt det egentligen varit att vara hemifrån så där. Sex långa veckor utomlands. Ensam. Till USA och till Trinidad. Jag fick inget vettigt gjort på två månader efter att jag kommit hem. Januari var en av de mörkaste månaderna jag varit med om. 

Det är annorlunda nu. Jag har en historia som ska berättas, och jag vet hur det ska gå för mina karaktärer. Jag är hemma och behöver inte fundera för mycket på min omgivning. Och jag uppdaterar på Instagram så mycket jag bara hinner för det känns som om jag har bättre koll då. Det kan väl hända att det här är mitt bästa NaNoWriMo-år hittills. Jag hoppas det. 

06.11.2017 kl. 09:22

Dag 5 #NaNoWriMo


I går kom jag upp i 10 000 ord till NaNoWriMo. Blev så nöjd med det att jag inte skrev mer på hela dagen. Och eftersom L fyller år i dag och en vän kom på besök i går kväll så satt vi och åt födelsedagstårta allihopa. 10 000 ord = cake, sounds legit to me. 

I dag fortsätter kampen om orden. Jag är lite rädd att det kan bli ont om tid på måndag-tisdag så jag skulle gärna få upp någon slags 'buffert'. Och enda sättet att få det till stånd är bara att skriva vidare. 

05.11.2017 kl. 11:46

Dag 2 #NaNoWriMo


Still going strong. Kanske för att jag ännu är i fasen "Jee-det-är-november-och-NaNoWriMo". 

Sabla nöjd ändå att jag tog mig förbi 5 000-ordsgränsen (och 6 000-ordsgränsen) igår, dag 2. 
 

03.11.2017 kl. 08:45

Dag 1 #NaNoWriMo


Dag 1 med NaNoWriMo. Tänker definitivt skriva mer i dag, men vill först ta en paus och helt enkelt känna mig nöjd. Dagens skrivmål är nått! Det har gått så bra framåt. Det går jättesmidigt nu när jag vet vart berättelsen ska hamna och jag bara måste bygga ut materialet. 

Jag har också prövat på funktionen Word Sprint med en runda på 15 minuter och fick ihop 422 ord. Inte särskilt mycket för en sprint kanske, men jag är nöjd! Det var bra ord jag fick ihop, inte dåliga alls, och jag tror jag kan satsa på lite längre än 15 minuter till näst. Jag hann nämligen just precis komma in i mitt flow när alarmet sa stopp. 

Det finns så mycket som jag gillar med nanowrimo-sidan. Under första halvåret i år så satt jag lekte med Goal Tracker-funktionen en hel del och tack vare den så fick jag ju mitt "noll-manus" till en första version. Och nu känns det som om jag har alla förutsättningar att få ihop en ny version. Fast, det är ju bara 1 november ännu. Mycket hinner hända (och inte hända) på skrivfronten. 

Så ja, dagens statistik (hittills!): 

01.11.2017 kl. 14:47


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com