Dag 13 #NaNoWriMo


I går kom jag upp i 25 000 ord, vilket betyder att jag är halvvägs i utmaningen. Däremot är jag nog inte halvvägs i historien och fastän jag försöker sikta på att ha 60 000 ord till slutet av november tror jag inte berättelsen är slut riktigt då ännu heller. Jag hoppas jag hittar tid att skriva klart sen efter månadsbytet, just nu ser det lite stressigt ut. Det hade varit kul att ha berättelsen i dess nya format klar till jul, men det kan bra hända att det sista skrivs under min julledighet eller efter årsskiftet. Nåja, inget att klaga över. Det går bra framåt och jag gillar det jag skriver, vad mer kan man önska sig? 13 dagar in i november och skrivandet och jobbet flyter på. Bra så. I kväll estradpoesi. 

13.11.2017 kl. 13:48

Dag 11 #NaNoWriMo

Det är en regnig och mörk lördag och jag försöker verkligen få ihop mina ord för i dag. Det går j ä t t e l å n g s a m t framåt. Hittills har det blivit 500 ord, men det är ju mer än ingenting.

Jag har försökt att inte hoppa runt i texten och redigera så mycket vid det här laget, det handlar ju ändå om en omskrivning och jag vill gärna få berättelsen på papper från början till slut innan jag redigerar nästa gång. 

Däremot kom jag till ett avsnitt där jag i ett tidigare skede lekte med en fras som jag övervägde som titel. Alter ego var nog alltid en arbetstitel och det kan bra hända att min nya titel Boven i dramat också är det - men åtminstone känns det som om jag något jag kan jobba med. Så alltid något. 

Fixade ett nytt omslag också. Bilden är från Unsplash och omslaget fixat med Canava. 

 

11.11.2017 kl. 16:47

Dag 9 #NaNoWriMo


Som gissat blev det lite trögare på skrivfronten under måndag-tisdag, men det verkliga skrivstoppet blev i går (onsdag). Länge sedan tankarna rört sig så långsamt, länge sedan jag inte fick sagt något annat än att 'det är för mycket nu'. Vissa dagar är sådana. Det händer. Life goes on, let's move on. 

I dag är jag pigg igen. Skriver tusen ord innan dagens jobb, känner mig bra. Skriver tusen ord till när jobbet går trögt, känner mig återhämtad. Undrar om jag kan nå fyrahundra ord till och därmed ännu en etta med tre nollor till för i dag. Kanske. Det skulle sitta fint och dagens andra kaffe piskar på hjärnan lite extra. 

09.11.2017 kl. 15:55

Dag 6 #NaNoWriMo


I dag är det mycket som står på schemat. Mycket jobb som ska avklaras och kurs i kväll och ryskakurs i morgon kväll (jag borde öva så jag inte är helt vilse sen på lektionen). I stort försöker jag bara mitt bästa att bara få ner tillräckligt många ord till NaNoWriMo för att kunna klappa mig själv på axeln och säga: "Det är okej. Det räcker."

Det är måndag morgon och snart har jag kruxat av morgonen skrivpass. Jag är uppe i 13 000 ord och hoppas på lite mer under eftermiddagens skrivpass. 

Jag skrev inte särskilt mycket om mitt nanoskrivande ifjol på sociala medier. Det blev liksom inte av när jag satt ensam på andra sidan jorden och inte visste vart berättelsen skulle ta vägen. Och sen efter att jag kommit hem igen i slutet av november så blev det inget mer skrivande alls. Jag var för trött. Nu när jag tänker tillbaka undrar jag hur hårt det egentligen varit att vara hemifrån så där. Sex långa veckor utomlands. Ensam. Till USA och till Trinidad. Jag fick inget vettigt gjort på två månader efter att jag kommit hem. Januari var en av de mörkaste månaderna jag varit med om. 

Det är annorlunda nu. Jag har en historia som ska berättas, och jag vet hur det ska gå för mina karaktärer. Jag är hemma och behöver inte fundera för mycket på min omgivning. Och jag uppdaterar på Instagram så mycket jag bara hinner för det känns som om jag har bättre koll då. Det kan väl hända att det här är mitt bästa NaNoWriMo-år hittills. Jag hoppas det. 

06.11.2017 kl. 09:22

Dag 5 #NaNoWriMo


I går kom jag upp i 10 000 ord till NaNoWriMo. Blev så nöjd med det att jag inte skrev mer på hela dagen. Och eftersom L fyller år i dag och en vän kom på besök i går kväll så satt vi och åt födelsedagstårta allihopa. 10 000 ord = cake, sounds legit to me. 

I dag fortsätter kampen om orden. Jag är lite rädd att det kan bli ont om tid på måndag-tisdag så jag skulle gärna få upp någon slags 'buffert'. Och enda sättet att få det till stånd är bara att skriva vidare. 

05.11.2017 kl. 11:46

Dag 2 #NaNoWriMo


Still going strong. Kanske för att jag ännu är i fasen "Jee-det-är-november-och-NaNoWriMo". 

Sabla nöjd ändå att jag tog mig förbi 5 000-ordsgränsen (och 6 000-ordsgränsen) igår, dag 2. 
 

03.11.2017 kl. 08:45

Dag 1 #NaNoWriMo


Dag 1 med NaNoWriMo. Tänker definitivt skriva mer i dag, men vill först ta en paus och helt enkelt känna mig nöjd. Dagens skrivmål är nått! Det har gått så bra framåt. Det går jättesmidigt nu när jag vet vart berättelsen ska hamna och jag bara måste bygga ut materialet. 

Jag har också prövat på funktionen Word Sprint med en runda på 15 minuter och fick ihop 422 ord. Inte särskilt mycket för en sprint kanske, men jag är nöjd! Det var bra ord jag fick ihop, inte dåliga alls, och jag tror jag kan satsa på lite längre än 15 minuter till näst. Jag hann nämligen just precis komma in i mitt flow när alarmet sa stopp. 

Det finns så mycket som jag gillar med nanowrimo-sidan. Under första halvåret i år så satt jag lekte med Goal Tracker-funktionen en hel del och tack vare den så fick jag ju mitt "noll-manus" till en första version. Och nu känns det som om jag har alla förutsättningar att få ihop en ny version. Fast, det är ju bara 1 november ännu. Mycket hinner hända (och inte hända) på skrivfronten. 

Så ja, dagens statistik (hittills!): 

01.11.2017 kl. 14:47

Sista preptober, i morgon NaNoWriMo 

I morgon börjar den. Den stora skrivutmaningen. Och just nu sitter jag mest och singlar slant: ska jag vara uppe sent och börja efter 12-slaget, eller ska jag stiga upp tidigt och komma igång genast från morgonen?

Jag minns inte alls hur jag gjort tidigare år. Kanske jag bara satt mig ner och skrev. Men i år har jag inte ett nytt manus att skriva och i år tänkte jag sikta på mer än 50 000 ord. Jag vill så gärna komma ända fram till slutet av historien den 30 november. Få en fullständig och fräsch version innan det blir december. 

Det kanske inte alls kommer gå, men jag ska banne mig försöka. Tror jag kommer rapportera en hel del på instagram, kanske blir det en del inlägg här också. Men mest lär jag nog hänga på hemsidan och uppdatera min statistik med jämna mellanrum. Ni hittar mig där under namnet Abrandnewname. Feel free att lägga till mig som writing buddy om ni också ska ta tag i utmaningen. Tidigare år har jag klarat mig utan writing buddies, men i år är det nog andra bullar. 

31.10.2017 kl. 13:34

Om en vecka..!


Det stormar lite utomhus och det stormar lite inom mig. Jag jobbar vidare med alla mina femtielva projekt och känner i stort att jag rör mig framåt. Bra så. 

Om en vecka börjar dessutom NaNoWriMo. Är så himla förväntansfull! Men samtidigt hugger mitt största tema i berättelsen (bekräftelse) tag i mig och försöker dra mig ner till en stressnivå där jag inte tänkt traska omkring själv. Det är ju karaktärerna som ska deala med det problemet. 

Men det liksom guppar till i hjärtat nu och då. Det gungar i hjärnan. Så jag börjar undra: Kan det påverka mig negativt att skriva den här berättelsen? Kan huvudkaraktärens åkommor smitta av sig genom tangentbordet? Helt galna tankar, men det blåser så himla mycket dit ute att rim och reson försvunnit ut genom fönstret. 

Kanske är det dags för en kaffe och fundera vad jag egentligen håller på med?

25.10.2017 kl. 12:03

Lagom mycket liv


Det är måndag. Jag har fått undanfixat det viktigaste i jobbväg för idag och ska nu sitta och plugga ryska nån timme innan det är middag och sen iväg på estradpoesikursen. Ganska lagom program för en måndag. I bakhuvudet snurrar romanen som ska skrivas om ord för ord i november. Några diktstrofer swishar förbi nu och då också. 

Vad har jag mer att säga idag? En kompis fyller år idag, en kollega disputerade i fredags och det har blivit så kallt att jag plockat fram en tjockare jacka ur skåpet och köpt nya höstskor. Det är lagom mycket liv i mitt liv just nu, men också rätt så lugnt och skönt. 

23.10.2017 kl. 15:04

Preptober!


Med ungefär två veckor tills årets NaNoWriMo är jag i full gång med Preptober. Jag sneglar på manuset, jag läser om hur man inte skriver en roman, jag går igenom min Ready, Set, Novel!-bok och försöker tänka ut olika scenarier som jag kan jobba in i romanen utan att det blir för tungläst. Det där med att hitta rätt balans kommer bli största utmaningen i år - inte för smockfullt med detaljer, galna klichéer eller för mycket subplot, men inte heller för rakt på sak, utan djup och utan igenkänningskänsla. 

I det här skedet börjar jag ha så höga förväntingar att allt riskerar att falla sönder så fort jag ska få igång rutinen att skriva, varje dag, i en månad. 1 667 ord varje dag är medeltalet. Hittills under mina tre tidigare nanowrimo-höstar har det varierat ganska stort med antal ord från dag till dag. Men två av tre höstar fick jag ändå ihop 50 000 ord, och hösten jag inte fick det (ifjol) fick jag i stället det råmanus jag nu jobbar vidare med. 

Jag har sett fram emot den här omskrivningen så länge. Låtit historien växa sig fram och nu är det dags att rensa bort allt som känns fel eller onödigt och lägga till sånt som bidrar till historien. Jag vet inte riktigt vad slutresultatet kommer bli, men det är en viss känsla jag jagar - som jag vill att hela boken ska hedra och samtidigt förstöra. Höga förväntningar för en månads skrivande? Nej, inte alls.  

Är vi fler som bestämt oss för att ta oss an utmaningen NaNoWriMo i år? 

17.10.2017 kl. 11:45

Me too


Svårt att missa de orden idag på sociala medier. 

Me too.
If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote 'Me too' as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem. Please, copy/paste.

Mina erfarenheter är knappast några skräckhistorier, men de är ändå sånt som lämnat kvar och skavt. Länge. Fått mig att bli osäker, fått mig att ifrågasätta (gick jag för långt?), fått mig att ibland tänka 'Tur att jag är tjock, då ligger jag inte lika mycket i riskzonen' (som om det vore sant).

Men även de små berättelserna lurar i skuggorna. Även historier som blir skrattsalvor när man hällt i sig vin bland vännerna har en mörk baksida. Att vi accepterar, vi tror det är så här det är. Rycker på axlarna, skakar av oss och går vidare. Låter det skava inombords utan att säga det till någon. En överlevnadsinstinkt som inte "förtjänar" rampljuset innan Något Förfärligt Har Hänt. 

Det är viktigt att belysa utan att skamma. Kanske där det därför jag hoppas att MeToo-hashtaggen ska spridas, men att jag samtidigt önskade att den inte behövdes. 

16.10.2017 kl. 16:14

Sömnlösa nätters vulkanutbrott


Börjar känna mig i skick igen, men tycks gå runt med en ilska som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Kanske får jag den invävd i romanskrivandet i november, tills vidare får det bli nätter när det dröjer timmar innan jag somnar eftersom jag i detalj skäller ut olika personer - riktiga och fiktiva, vänner och obekanta. Men hellre så här än att jag har vulkanutbrott och slänger lava i ansiktet på folk. Kanske är det att vara vuxen, att inte låta känslorna bubbla fram för minsta lilla grej. 


Eskilstuna.

12.10.2017 kl. 13:30

Återhämtning


Det blev en tjejhelg i Eskilstuna och jag kan inte minnas när jag senast pratat så där mycket. Hela fredagen var jag bara bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla. Lördagen var jag väl mer bla-bla-bla-bla och söndagen bara lite bla-bla. I går var jag hes. I dag orkar jag inte prata. Orkar inte vara social. Känner mig krasslig och trött och har blivit förkyld. 

Det var en fantastiskt bra helg, men nog är jag ju lite väl ur form när det gäller att vara social. Det liksom tömmer mig på energi. Den emotionella tröttheten är tyngre än vilken som helst krapula. Som allt annat vet jag att jag kunde träna upp min sociala uthållighet, men det får bli en annan gång.  

Det var en så sabla bra helg. Verkligen. Fast nog är det skönt att komma hem och vara tyst en stund också. Att vila och skriva och vara kreativ. 

10.10.2017 kl. 11:54

Det jag sysslar med fram tills jul


Okej, det här är en lista över det jag håller på med och som jag ska få fixat inom de närmaste veckorna och som helt enkelt skrivs för att jag ska hålla lite koll just-precis-nu-när-allt-känns-ganska-mycket och så att jag kan prokrastinera lite. HAHAHA. 

 1. Renskriv handskriven roman från en anteckningsbok, ca. 200 sidor
 2. Redigera de 200 sidorna jag har med renskrivet material från den andra handskrivna romanen från en anteckningsbok
 3. Skriv ett kapitel till avhandlingen, troligen mellan 50 och 100 sidor
 4. Skriv introduktion(er) till det renskrivna materialet (ca. 15 sidor)
 5. Redigera kapitlet jag skrev i våras/somras (100 sidor)
  ***
 6. Läs ryska och gå på ryskakurs (for funsies) 
 7. Hänga på estradpoesikursen varje måndag kväll (måndagens höjdpunkt!)
 8. Planera romanskrivandet i november
 9. Delta i NaNoWriMo i november och skriv om romanen (i nuläget runt 160 sidor)
 10. Skriva den där dikten som hänger i bakhuvuet

HAHA, NÄÄ.

Det här kommer ju inte gå vägen. Fingers crossed att jag blir klar med någon av punkterna (1-5) tills slutet av januari i alla fall. Men det där roliga (6-10), det ska jag i alla fall göra. Det kallas att prioritera. 

#humblebrag #fattaironin #feil_i_huvu #impostorsyndrome

03.10.2017 kl. 13:48


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och skriver en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com