Dag 23 #NaNoWriMo - 50k!


Jag kan nu med säkerhet säga att det här har varit mitt bästa NaNoWriMo-år hittills! Men, även om jag nu kom upp i 50 000 så tänker jag inte sluta förrän månaden är förbi. Jag siktar på 60 000, kanske till och med mer än det, och allra helst vill jag börja nå slutet av historien. Det är en bit kvar dit, men inte omöjligt långt.


En av de mer spännande grejerna som hänt den här veckan är att jag plötsligt slogs av en ny romanidé. Visst, jag börjar ha några på lager, men den här idén har verkligen fastnat. Jag for till sängs i tisdags och tänkte sova på saken och vaknade upp med idéer till struktur, teman och karaktärer! Så spännande! Jag hoppas kunna ge det nya projektet lite mer tankekraft sen när NaNoWriMo är förbi, jag vill gärna planera mera.

Men än är det november och jag bollar skrivande och jobb. Jag missade sista estradpoesikvällen eftersom jag brottades med migrän, men skaparglädjen finns kvar och jag försöker mitt bästa att låta idéerna ta form. 

23.11.2017 kl. 10:39

Dag 20 #NaNoWriMo


Måndag. I kväll är höstens sista estradpoesikurskväll och tills dess är det NaNoWriMo och jobb som gäller. ...Förutom att jag redan fått ihop dagens ord till NaNo, så det är ju smidigt! Nu är det bara att sitta och peta på avhandlingen några timmar... Jag jobbar just nu med tre olika avsnitt samtidigt - en bilaga, en större introduktion och ett analyskapitel - och hoppas vara någorlunda klar med allt innan jul. Det lär nog inte bli så mycket redigering som jag planerat in nu under hösten, men avhandlingen går ändå framåt så jag får bara försöka städa upp mina texter lite bättre under våren. 

Jag är lite förvånad att det ännu är november. Det har blivit en lång månad, men kanske det är precis det som behövs för att jag ska hinna med allt? Att starta varje dag med att skriva kreativt är också jättepositivt. Jag hoppas jag kan börja göra det lite oftare i vardagen också, och inte bara i november under NaNo. 

20.11.2017 kl. 10:42

Dag 13 #NaNoWriMo


I går kom jag upp i 25 000 ord, vilket betyder att jag är halvvägs i utmaningen. Däremot är jag nog inte halvvägs i historien och fastän jag försöker sikta på att ha 60 000 ord till slutet av november tror jag inte berättelsen är slut riktigt då ännu heller. Jag hoppas jag hittar tid att skriva klart sen efter månadsbytet, just nu ser det lite stressigt ut. Det hade varit kul att ha berättelsen i dess nya format klar till jul, men det kan bra hända att det sista skrivs under min julledighet eller efter årsskiftet. Nåja, inget att klaga över. Det går bra framåt och jag gillar det jag skriver, vad mer kan man önska sig? 13 dagar in i november och skrivandet och jobbet flyter på. Bra så. I kväll estradpoesi. 

13.11.2017 kl. 13:48

Dag 11 #NaNoWriMo

Det är en regnig och mörk lördag och jag försöker verkligen få ihop mina ord för i dag. Det går j ä t t e l å n g s a m t framåt. Hittills har det blivit 500 ord, men det är ju mer än ingenting.

Jag har försökt att inte hoppa runt i texten och redigera så mycket vid det här laget, det handlar ju ändå om en omskrivning och jag vill gärna få berättelsen på papper från början till slut innan jag redigerar nästa gång. 

Däremot kom jag till ett avsnitt där jag i ett tidigare skede lekte med en fras som jag övervägde som titel. Alter ego var nog alltid en arbetstitel och det kan bra hända att min nya titel Boven i dramat också är det - men åtminstone känns det som om jag något jag kan jobba med. Så alltid något. 

Fixade ett nytt omslag också. Bilden är från Unsplash och omslaget fixat med Canava. 

 

11.11.2017 kl. 16:47

Dag 9 #NaNoWriMo


Som gissat blev det lite trögare på skrivfronten under måndag-tisdag, men det verkliga skrivstoppet blev i går (onsdag). Länge sedan tankarna rört sig så långsamt, länge sedan jag inte fick sagt något annat än att 'det är för mycket nu'. Vissa dagar är sådana. Det händer. Life goes on, let's move on. 

I dag är jag pigg igen. Skriver tusen ord innan dagens jobb, känner mig bra. Skriver tusen ord till när jobbet går trögt, känner mig återhämtad. Undrar om jag kan nå fyrahundra ord till och därmed ännu en etta med tre nollor till för i dag. Kanske. Det skulle sitta fint och dagens andra kaffe piskar på hjärnan lite extra. 

09.11.2017 kl. 15:55

Dag 6 #NaNoWriMo


I dag är det mycket som står på schemat. Mycket jobb som ska avklaras och kurs i kväll och ryskakurs i morgon kväll (jag borde öva så jag inte är helt vilse sen på lektionen). I stort försöker jag bara mitt bästa att bara få ner tillräckligt många ord till NaNoWriMo för att kunna klappa mig själv på axeln och säga: "Det är okej. Det räcker."

Det är måndag morgon och snart har jag kruxat av morgonen skrivpass. Jag är uppe i 13 000 ord och hoppas på lite mer under eftermiddagens skrivpass. 

Jag skrev inte särskilt mycket om mitt nanoskrivande ifjol på sociala medier. Det blev liksom inte av när jag satt ensam på andra sidan jorden och inte visste vart berättelsen skulle ta vägen. Och sen efter att jag kommit hem igen i slutet av november så blev det inget mer skrivande alls. Jag var för trött. Nu när jag tänker tillbaka undrar jag hur hårt det egentligen varit att vara hemifrån så där. Sex långa veckor utomlands. Ensam. Till USA och till Trinidad. Jag fick inget vettigt gjort på två månader efter att jag kommit hem. Januari var en av de mörkaste månaderna jag varit med om. 

Det är annorlunda nu. Jag har en historia som ska berättas, och jag vet hur det ska gå för mina karaktärer. Jag är hemma och behöver inte fundera för mycket på min omgivning. Och jag uppdaterar på Instagram så mycket jag bara hinner för det känns som om jag har bättre koll då. Det kan väl hända att det här är mitt bästa NaNoWriMo-år hittills. Jag hoppas det. 

06.11.2017 kl. 09:22

Dag 5 #NaNoWriMo


I går kom jag upp i 10 000 ord till NaNoWriMo. Blev så nöjd med det att jag inte skrev mer på hela dagen. Och eftersom L fyller år i dag och en vän kom på besök i går kväll så satt vi och åt födelsedagstårta allihopa. 10 000 ord = cake, sounds legit to me. 

I dag fortsätter kampen om orden. Jag är lite rädd att det kan bli ont om tid på måndag-tisdag så jag skulle gärna få upp någon slags 'buffert'. Och enda sättet att få det till stånd är bara att skriva vidare. 

05.11.2017 kl. 11:46

Dag 2 #NaNoWriMo


Still going strong. Kanske för att jag ännu är i fasen "Jee-det-är-november-och-NaNoWriMo". 

Sabla nöjd ändå att jag tog mig förbi 5 000-ordsgränsen (och 6 000-ordsgränsen) igår, dag 2. 
 

03.11.2017 kl. 08:45

Dag 1 #NaNoWriMo


Dag 1 med NaNoWriMo. Tänker definitivt skriva mer i dag, men vill först ta en paus och helt enkelt känna mig nöjd. Dagens skrivmål är nått! Det har gått så bra framåt. Det går jättesmidigt nu när jag vet vart berättelsen ska hamna och jag bara måste bygga ut materialet. 

Jag har också prövat på funktionen Word Sprint med en runda på 15 minuter och fick ihop 422 ord. Inte särskilt mycket för en sprint kanske, men jag är nöjd! Det var bra ord jag fick ihop, inte dåliga alls, och jag tror jag kan satsa på lite längre än 15 minuter till näst. Jag hann nämligen just precis komma in i mitt flow när alarmet sa stopp. 

Det finns så mycket som jag gillar med nanowrimo-sidan. Under första halvåret i år så satt jag lekte med Goal Tracker-funktionen en hel del och tack vare den så fick jag ju mitt "noll-manus" till en första version. Och nu känns det som om jag har alla förutsättningar att få ihop en ny version. Fast, det är ju bara 1 november ännu. Mycket hinner hända (och inte hända) på skrivfronten. 

Så ja, dagens statistik (hittills!): 

01.11.2017 kl. 14:47

Sista preptober, i morgon NaNoWriMo 

I morgon börjar den. Den stora skrivutmaningen. Och just nu sitter jag mest och singlar slant: ska jag vara uppe sent och börja efter 12-slaget, eller ska jag stiga upp tidigt och komma igång genast från morgonen?

Jag minns inte alls hur jag gjort tidigare år. Kanske jag bara satt mig ner och skrev. Men i år har jag inte ett nytt manus att skriva och i år tänkte jag sikta på mer än 50 000 ord. Jag vill så gärna komma ända fram till slutet av historien den 30 november. Få en fullständig och fräsch version innan det blir december. 

Det kanske inte alls kommer gå, men jag ska banne mig försöka. Tror jag kommer rapportera en hel del på instagram, kanske blir det en del inlägg här också. Men mest lär jag nog hänga på hemsidan och uppdatera min statistik med jämna mellanrum. Ni hittar mig där under namnet Abrandnewname. Feel free att lägga till mig som writing buddy om ni också ska ta tag i utmaningen. Tidigare år har jag klarat mig utan writing buddies, men i år är det nog andra bullar. 

31.10.2017 kl. 13:34

Preptober!


Med ungefär två veckor tills årets NaNoWriMo är jag i full gång med Preptober. Jag sneglar på manuset, jag läser om hur man inte skriver en roman, jag går igenom min Ready, Set, Novel!-bok och försöker tänka ut olika scenarier som jag kan jobba in i romanen utan att det blir för tungläst. Det där med att hitta rätt balans kommer bli största utmaningen i år - inte för smockfullt med detaljer, galna klichéer eller för mycket subplot, men inte heller för rakt på sak, utan djup och utan igenkänningskänsla. 

I det här skedet börjar jag ha så höga förväntingar att allt riskerar att falla sönder så fort jag ska få igång rutinen att skriva, varje dag, i en månad. 1 667 ord varje dag är medeltalet. Hittills under mina tre tidigare nanowrimo-höstar har det varierat ganska stort med antal ord från dag till dag. Men två av tre höstar fick jag ändå ihop 50 000 ord, och hösten jag inte fick det (ifjol) fick jag i stället det råmanus jag nu jobbar vidare med. 

Jag har sett fram emot den här omskrivningen så länge. Låtit historien växa sig fram och nu är det dags att rensa bort allt som känns fel eller onödigt och lägga till sånt som bidrar till historien. Jag vet inte riktigt vad slutresultatet kommer bli, men det är en viss känsla jag jagar - som jag vill att hela boken ska hedra och samtidigt förstöra. Höga förväntningar för en månads skrivande? Nej, inte alls.  

Är vi fler som bestämt oss för att ta oss an utmaningen NaNoWriMo i år? 

17.10.2017 kl. 11:45

Tjuvstart på min skrivhöst

Tänker en del på mitt manus. Sneglar på det. Smakar på en del ord. Och plötsligt sitter jag och skriver fastän det var meningen jag skulle vänta lite till. Och nu är de två första sidorna sprängfyllda med idéer som säkerligen borde spridas ut över de andra 160 sidorna. 

Men det är så inspirerande. Så hoppfullt och spännande. Jag vill låsa in mig på ett rum och bara måla ut berättelsen på sidorna. Få djup i färgerna.

Det var meningen att jag skulle skriva om berättelsen nu i höst, betyder det kanske att hösten redan har kommit igång? 

30.08.2017 kl. 10:01

Detta tangentbord: 400 sidor text.


Usch vad jag går runt och känner mig konstig just nu. Otillräcklig. Det är något stressigt också, troligen avhandlingen som bråkar bak i huvudet och det faktum att jag inte fått något jobb gjort alls under måndag och tisdag. Lite bättre idag, men långt ifrån bra. Kanske jag bara får acceptera att min mjukstart blev en halv jobbvecka? 

Just nu försöker jag sortera de 180+ sidorna med renskrivet material som jag renskrev klart innan semestern. Inte min text, men det är ändå jag som skrivit det nu. Så jag måste liksom dubbelkolla att allt finns med. Alla mina foton - bilder från anteckningsböcker fyllda med handskriven text - har blivit ett stort dokument som behöver ordnas upp. Bara det känns som ett gigaprojekt. 

Sen har jag runt 20 sidor jag borde skriva-redigera-renskriva den här veckan. Min analys som inte alls lockar just nu. Men jag ska börja pricka av varje sida. Det dokumentet, 110 sidor av mina egna funderingar, borde också redigeras under höstens lopp. 

Så dessa nästan 300 sidor har jag petat ner hittills i år. Inte konstigt att jag är stel i nacken och borde söka upp en massör.

Sen kan jag ju lite stolt medge att jag fått ihop en lite mer ordentlig version av romanen också. Runt 165 sidor bashistoria. Det ska bli mer, det ska skrivas om. Men ändå. Tänk så många sidor det blivit bara i år. Lätt över 400 sidor. Som jag petat ihop på mitt tangentbord. Alltså, jag älskar min dator. Den har fått ta emot så många ord. 

Jag borde kanske inte vara så hård mot mig själv. So what att hjärnan inte riktigt kommit igång ännu? Det har varit en tuff vår och en ännu tuffare höst ska det bli. Jag undrar hur många sidor jag samlat på mig i slutet av december.

Och jag som påstår att jag inte riktigt samlar på nåt. 

09.08.2017 kl. 14:01

Inomhus och utomhus


Jag går runt och bär på en konstig känsla. Att världen är uppdelad, som om det fanns inomhus och utomhus lika konkret i världen som att det finns ett innanför och utanför ytterdörren. När jag är inomhus är allt vardagligt, det är här alla sociala medier finns. Här finns jobb och nätverk man kan bläddra i, som en bok. Det är här jag ibland har svårt att andas. Men utomhus så finns det plötsligt luft. Jag slungas ut i universum och skapandets glädje störtar in i mig så jag springer snabbt tillbaka in, för jag måste vara inomhus för att få tag i papper och penna. Det är en sån konstig uppdelning och jag önskar jag fick en jämnare balans mellan världarna. 

Jag tror det är den här känslan som jagar mig. Den som desperat försöker ta formen av en dikt. 

08.08.2017 kl. 11:31

Är sommaren över nu?


Tre sommarveckor flög förbi och kulminerade i söndagsångest igår kväll. Det blev en hel del att ta in under min så kallade semester, en massa känslor som jag inte riktigt fått uttryckt ordentligt. Men jag tror en dikt håller på att formas. Det var ett tag sedan sist, dikter kommer och går i mitt fall, men det är på gång. Ord och tankar sveper förbi, ibland nappar jag tag i en versrad och petar ner den i Evernote. Jag hoppas poesin tar form inom de kommande veckorna.

Fast nu är semestern över och jag har planerat in en massa jobb för de kommande veckorna. Det ska skrivas, redigeras och kollas upp och forskas utomlands en sväng. Innan jag vet ordet så kommer det vara vinter. Det är så mycket jag vill hinna med. Inte precis FOMO, men jag vill att min tid ska ta form, som den där dikten. Ta näst-intill-konkret form i kunskap, som en skriven text eller en kursbok jag förstört med understreckningar och kommentarer längs med sidorna. Kanske något konkret som kunde läggas till på CV:et.

För det är som om det blev höst nu. En regnig måndag i augusti. Jag längtar efter tjockare tröjor och snygga te- och kaffemuggar för jag tror jag lär dricka mer kaffe från och med nu. Och det känns lite melankoliskt för björklöven kommer snart gulna. Men jag hoppas ännu på den där dikten. Den kommer nog födas fram i den här stämningen. 

07.08.2017 kl. 10:18


 

Hej!

Emma Kanckos heter jag.

29-årig litteraturälskare som skriver skönlitterärt.

Jobbar med översättning och jobbar på en doktorsavhandling.

Bor i Åbo, är hemma från Pedersöre.

 

Min svärmorssvit vann mig andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2018!
Läs dikterna här

Jag går Författarskolan 2018-2019.

Jag är medgrundare till skrivgruppen Fabriksförfattarna.

Här finns jag på Instagram.

Välkommen!

- Emma

emmakanckos (at) hotmail.com