Hoppfullt framåt genom snödrivor


Jag jobbar vidare och hoppas hinna med så mycket som möjligt innan sommaren. Jag försöker att inte stressa upp mig, det är sabla mycket jobb, men fokuserar på en vecka i taget. Petar ner text, filosoferar, kollar Facebook och läser om hur AI tar alla jobb och att vi står inför en ny industriell revolution. Dricker te och sjunker tillbaka in i min text. Min text, så himla mycket text. 

Jag känner mig ändå hoppfull. Att jag kommer hinna med en hel del nu under vintern och våren. Att jag tror jag kommer förvåna mig själv.

Det är bara början av året men jag har redan plan A, B, C och D inför hösten. Det hinner nog bli ännu fler. Tänk att jag behövde så här mycket tid för att lista ut vad jag vill. Snart tio år av universitetsstudier. Men jag ångrar inte en sekund, jag vill bara se framåt. 

Publicerad igår kl. 10:57

Tillbaka i jobbrutiner


Det har delvis varit rätt så skönt att komma in i jobbrutinerna igen efter två veckors ledighet. Det har verkat hoppfullt att ta tag i texterna, ögna igenom det jag har producerat och blicka framåt mot det jag ännu ska skriva och fixa. Det är en lång lista med saker att ta itu med ännu, men jag hoppas jag hinner beta av det mesta innan sommaren. 

Fast i dag börjar det nog kännas rätt så tungt. Jag är inne i en skrivperiod. 15 sidor är skrivna den här veckan och så himla mycket redigering är ännu kvar. Jag siktar nu på 20-25 sidor per vecka ett par veckor framöver, jag har nämligen en hel studie att få petat ner i mitt Word-dokument. Jag trodde först att studien skulle bli totalt runt 30-40 sidor. Nu får jag vara glad om den hålls under 75. Materialet var intressantare än jag tänkt och det behövs fler ord till att utveckla mina analyser. 

Jag har tre andra kapitel att hinna med i vår - diskussion, introduktion och avslutande kapitel -  men jag hoppas att kapitlen sammanlagt hålls under 100 sidor. Det får liksom inte bli längre än så. Det blir så fruktansvärt mycket att redigera då. 

Det blir nog mycket kaffe i vår. Så väldigt många koppar kaffe. Men det är okej. Jag gillar att skriva. Och nu ska jag sikta på att skriva klart. 

Publicerad 11.01.2018 kl. 10:47

Liv, jobb, skrivande och nyårslöfte 2018


Nytt år och ännu några dagar ledigt. Jag har sju månader finansiering spikade, sedan är det oklart, men jag vet att det blir mycket under våren. Kapitel ska skrivas klart, texter ska redigeras och hela avhandlingen ska ta form. Det är mycket jobb, men jag vet att jag kan fixa det. Jag skrev det mesta av min magisteravhandling på 100 sidor på drygt två månader, så varför skulle jag inte få fixat resten av min doktorsavhandling på sju månader? I alla fall intalar jag mig det. Vi får ju se hur det blir, jag tänkte inte ta död på mig själv med att stressa över en avhandling. 

Utöver avhandlingen så måste jag ju söka jobb. Eller starta eget. Jag ögnar igenom olika sidor med lediga jobb och singlar slant mellan alternativen än så länge. Men jag är hoppfull. Jag vet vad jag är bra på och jag vet hur jag kan marknadsföra mig själv. Självförtroendet är det inget fel på heller som ni kanske märker. 

Det är mycket att klura ut i år. Och medan jag klurar så sitter jag och skriver. Poesi, noveller och romaner. Princip allt i plural just nu. Tänkte redigera flera dikter i dag, åtminstone den här veckan medan jag ännu bestämt mig för att ha ledigt, och skriva klart min novell jag petat på sedan mitten av december. Och romaner, ja, de är två nu som jag valt att aktivt jobba vidare med. Min NaNoWriMo-roman på 70 000 ord ska redigeras i vår och min nya romanidé håller på att utstakas. Förhoppningsvis finns där tillräckligt med material så att jag kan skriva hela grejen sen till hösten, kanske till och med NaNoWriMo 2018. 

Mycket skrivande som vanligt, men så ser det ut. Inget fel med det så länge jag känner att jag har balans i livet, så länge jag känner det är hållbart. Jag försökte räkna och kom fram till att 2017 skrev jag totalt över 700 sidor, så jag vet ju vad som är möjligt. Jag vet vad jag kan åstadkomma. Men det skrevs mycket i perioder då så nu hoppas jag på lite mer regelbundenhet. Jag vill skriva lite varje dag. Kalla det nyårslöfte eller vad ni vill, men det är mitt mål för i år. 

Publicerad 04.01.2018 kl. 10:19

Nio bilder jul


Det är julfirande i Österbotten som gäller som bäst. Här är nio bilder (från Instagram) från en del av mitt julfirande. 

Publicerad 27.12.2017 kl. 19:48

Mitt nya år av förändringar


Det är måndag och det är julafton på söndag. På nåt vis går det inte ihop. 

Jag tar två veckor ledigt över jul och nyår, men ännu den här veckan ska jag försöka åstadkomma något med avhandlingen. Fast faktum är att jag verkligen börjar känna mig less på den. Det är intressant, men jobbigt. Tungt att försöka tänka på helheten, svårt att inse att den så småningom borde bli klar. Rättare sagt, till sommaren. 

2018 kommer föra med sig en del förändringar. Det är stora frågetecken kring jobb, inkomst och boende. Kanske blir det helt annorlunda eller så löser det sig på ett sätt att inte särskilt mycket förändras. Jag vet inte. Vi får se. Det blir spännande. 

Det jag vet är att jag är inne i någon slags ny fas i mitt skrivande. Att skriva är magiskt och berättelserna glittrar. För fyra år sedan hade jag skrivångest. Sedan gick jag till att ha idéer och börja peta ner dem. Men nu har jag idéer som slår mig som käftsmällar och som hotar och lockar med kaos och magi om jag inte skriver ner dem, helst nu genast. Det är lite skrämmande att tänka om min livssituation ändras totalt, för vad kommer dessa käftsmällar göra åt mig då? Om jag inte har tid att skriva ner mina berättelser, kommer de lämna mig i fred och hitta någon annan eller orkar de vänta tills jag har tid igen? Om jag en gång låtit kreativiteten frodas inom mig, går det att lägga locket på? Skulle det gå att sluta? 

Jag fyllde 28 förra veckan. Mina nyår börjar alltid ett par veckor tidigare än andras. Jag är inne på ett nytt år nu. 

Publicerad 18.12.2017 kl. 13:54

Första måndagen i december.


Fjärde december. Tjugo dagar tills jul. Första måndagen i december. Tre hårda jobbveckor tills jullov. 

Det är igen rätt mycket jag vill hinna med. Finslipa jobb jag fixat tidigare, grovskriva största delen av nästa kapitel.

Jag dricker kaffe som blev lite väl beskt, lägger i en tesked socker till. Nu ska jag kicka igång hjärnan. 

Orka lite till. Jobba lite hårdare. Slutspurt med jul i sikte. Planer inför våren. Det är mycket på gång, mycket jag ser fram emot, mycket jag tycker om. 

Publicerad 04.12.2017 kl. 09:26

Jag skriver så mycket jag hinner


Jag skrev 101 fler sidor i år än i fjol på NaNoWriMo. Totalt blev det 186 sidor och det är i mina ögon en helt okej roman-längd. Som gåva till mig själv printade jag ut sidorna och la den i en fin papperskasse - jag har inte ännu någon snygg eller ens befintlig mapp att lägga sidorna i. 

Jag är verkligen nöjd med vad jag skrivit under november. Och för den som tror att jag bara satt och skrev på romanen hela månaden, ja de får "fa o kuck se". Jag visste nämligen från månadens början att jag skulle vara tvungen att ha "samarbetsförhandlingar" med mitt avhandlingsjobb, så jag gjorde samma mängd jobb men på kortare tid (och därmed frigjorde lite extra tid för kreativt skrivande). Jag har varit sabla effektiv vill jag säga. 

Men nu börjar jag bli rätt trött. Jag har en del att fixa med avhandlingen ännu innan helgen, men sedan tar jag ett par dagar med välbehövd paus.

För på måndag börjar jag skriva på nästa stora kapitel till avhandlingen. 

Publicerad 01.12.2017 kl. 12:30

Dag 30 #NaNoWriMo


Och så kom jag till slutet av historien. Jag blev själv förvånad, inte främst att jag faktiskt kommit upp i över 70 000 ord på en månad, men också av själva slutet. Det var något helt annat än det jag tänkt. Konstigt hur ens huvudkaraktär kan förvåna en så där på sista sidan, men hur allt ändå verkar hänga ihop, stämma överens. Galet!

Det är den sista november och jag har ett manus att redigera till våren. Jag ser redan fram emot det. Men just nu ska jag ta och fira.

Publicerad 30.11.2017 kl. 14:48

#dammenbrister

Ett uppehåll från mina NaNoWriMo-inlägg för att kunna säga: dammen har brustit. 

Låt det här bli början på att bryta tystnadskulturen.
Låt det här bli en chans för verklig förändring. 

Läs uppropet på: astra.fi/dammenbrister

Publicerad 29.11.2017 kl. 09:57

Dag 26 #NaNoWriMo


Ännu ett delmål fixat för min del. Jag är jättenöjd att jag kommit upp i 60 000 ord - det var mitt (mer ambitiösa) mål för årets NaNoWriMo. Men nu är det några dagar kvar och jag märker att jag har ungefär 10 000 ord kvar tills slutet av historien.

Så jag tror det blir mitt nya, och förhoppningsvis sista, mål för årets NaNo: att skriva klart. Och sen när det är klart ska jag glatt printa ut mina sidor och söka reda på en snygg mapp. Sedan får texten vila till efter årsskiftet. Så ja. Det blir planen. 

Dagens statistik. 

Publicerad 26.11.2017 kl. 15:30

Dag 23 #NaNoWriMo - 50k!


Jag kan nu med säkerhet säga att det här har varit mitt bästa NaNoWriMo-år hittills! Men, även om jag nu kom upp i 50 000 så tänker jag inte sluta förrän månaden är förbi. Jag siktar på 60 000, kanske till och med mer än det, och allra helst vill jag börja nå slutet av historien. Det är en bit kvar dit, men inte omöjligt långt.


En av de mer spännande grejerna som hänt den här veckan är att jag plötsligt slogs av en ny romanidé. Visst, jag börjar ha några på lager, men den här idén har verkligen fastnat. Jag for till sängs i tisdags och tänkte sova på saken och vaknade upp med idéer till struktur, teman och karaktärer! Så spännande! Jag hoppas kunna ge det nya projektet lite mer tankekraft sen när NaNoWriMo är förbi, jag vill gärna planera mera.

Men än är det november och jag bollar skrivande och jobb. Jag missade sista estradpoesikvällen eftersom jag brottades med migrän, men skaparglädjen finns kvar och jag försöker mitt bästa att låta idéerna ta form. 

Publicerad 23.11.2017 kl. 10:39

Dag 20 #NaNoWriMo


Måndag. I kväll är höstens sista estradpoesikurskväll och tills dess är det NaNoWriMo och jobb som gäller. ...Förutom att jag redan fått ihop dagens ord till NaNo, så det är ju smidigt! Nu är det bara att sitta och peta på avhandlingen några timmar... Jag jobbar just nu med tre olika avsnitt samtidigt - en bilaga, en större introduktion och ett analyskapitel - och hoppas vara någorlunda klar med allt innan jul. Det lär nog inte bli så mycket redigering som jag planerat in nu under hösten, men avhandlingen går ändå framåt så jag får bara försöka städa upp mina texter lite bättre under våren. 

Jag är lite förvånad att det ännu är november. Det har blivit en lång månad, men kanske det är precis det som behövs för att jag ska hinna med allt? Att starta varje dag med att skriva kreativt är också jättepositivt. Jag hoppas jag kan börja göra det lite oftare i vardagen också, och inte bara i november under NaNo. 

Publicerad 20.11.2017 kl. 10:42

Dag 13 #NaNoWriMo


I går kom jag upp i 25 000 ord, vilket betyder att jag är halvvägs i utmaningen. Däremot är jag nog inte halvvägs i historien och fastän jag försöker sikta på att ha 60 000 ord till slutet av november tror jag inte berättelsen är slut riktigt då ännu heller. Jag hoppas jag hittar tid att skriva klart sen efter månadsbytet, just nu ser det lite stressigt ut. Det hade varit kul att ha berättelsen i dess nya format klar till jul, men det kan bra hända att det sista skrivs under min julledighet eller efter årsskiftet. Nåja, inget att klaga över. Det går bra framåt och jag gillar det jag skriver, vad mer kan man önska sig? 13 dagar in i november och skrivandet och jobbet flyter på. Bra så. I kväll estradpoesi. 

Publicerad 13.11.2017 kl. 13:48

Dag 11 #NaNoWriMo

Det är en regnig och mörk lördag och jag försöker verkligen få ihop mina ord för i dag. Det går j ä t t e l å n g s a m t framåt. Hittills har det blivit 500 ord, men det är ju mer än ingenting.

Jag har försökt att inte hoppa runt i texten och redigera så mycket vid det här laget, det handlar ju ändå om en omskrivning och jag vill gärna få berättelsen på papper från början till slut innan jag redigerar nästa gång. 

Däremot kom jag till ett avsnitt där jag i ett tidigare skede lekte med en fras som jag övervägde som titel. Alter ego var nog alltid en arbetstitel och det kan bra hända att min nya titel Boven i dramat också är det - men åtminstone känns det som om jag något jag kan jobba med. Så alltid något. 

Fixade ett nytt omslag också. Bilden är från Unsplash och omslaget fixat med Canava. 

 

Publicerad 11.11.2017 kl. 16:47

Dag 9 #NaNoWriMo


Som gissat blev det lite trögare på skrivfronten under måndag-tisdag, men det verkliga skrivstoppet blev i går (onsdag). Länge sedan tankarna rört sig så långsamt, länge sedan jag inte fick sagt något annat än att 'det är för mycket nu'. Vissa dagar är sådana. Det händer. Life goes on, let's move on. 

I dag är jag pigg igen. Skriver tusen ord innan dagens jobb, känner mig bra. Skriver tusen ord till när jobbet går trögt, känner mig återhämtad. Undrar om jag kan nå fyrahundra ord till och därmed ännu en etta med tre nollor till för i dag. Kanske. Det skulle sitta fint och dagens andra kaffe piskar på hjärnan lite extra. 

Publicerad 09.11.2017 kl. 15:55